Internet of things mag best een hype worden genoemd. Toch heeft een nieuw draadloos netwerk dat in staat is om overal en nergens relatief kleine pakketten informatie van miljarden devices betrouwbaar te transporteren, onvermoede mogelijkheden. Bijvoorbeeld in de zorg.

Metingen automatiseren

Eén daarvan is het verzamelen van vitale medische gegevens van patiënten, die continu en overal bewaakt kunnen worden, zelfs thuis. Waar bij ernstig zieke patiënten nu nog 3-7 keer per dag met de hand diverse metingen worden verricht, zijn we binnenkort in staat deze metingen met hoge frequentie te automatiseren. Het gaat dan bijvoorbeeld om de temperatuur, hartslag of ademhalingsfrequentie van de patiënt.

Eerder ingrijpen

Door toepassing van één of meer zogenaamde smart rules-engines, kunnen trends en correlaties van deze parameters op een betere wijze leiden tot alarmering (op basis van zgn. early warning scores). Hierdoor worden de efficiëntie van de zorg en de kwaliteit van de metingen verhoogd. Als de toestand van de patiënt verslechtert kan eerder, en daardoor vaak minder heftig, worden ingegrepen om de toestand van de patiënt bij te sturen. Dit reduceert de terugstroom naar de kostbare ziekenhuisafdelingen als high care, intensive care en zelfs OK. Door die gebalanceerde alarmeringen niet meer via aparte communicatiesystemen te laten verlopen, maar via de standaard “communicator” van de zorgverlener, is de verwachting dat het comfort voor (en de gemoedsrust van) die zorgverlener toe neemt. In deze toch al zwaar belaste omgeving is dit een welkome verandering.

Erasmus MC

Bij het Erasmus MC wordt druk gewerkt aan zo’n oplossing, waarvan de basisversie bij de opening van de nieuwbouw in gebruik kan worden genomen. Voor het garanderen van de patiëntveiligheid gelden daarbij zeer strenge regels. Naast betrouwbare communicatie is locatiebepaling een voorwaarde. Strict is bij dit project intensief betrokken.