Steeds meer bedrijven en organisaties herkennen de voordelen van Mobiel ondernemen. Ze zien het gemak waarmee ze zelf in hun privé leven gebruik maken van mobiele apps, die optimaal gebruik maken van de functies van hun smartphone of tablet. Dit gemak wil men ook zakelijk inzetten.

De scheidslijn tussen werk en privé wordt voor velen steeds vager, dus waarom zou je nog onderscheid willen maken in het type apps dat je gebruikt? Zakelijk gezien zijn er uiteraard wel een aantal uitdagingen waar je tegenaan loopt. Hoe zorg je voor een goede uitrol van interne Mobiele Apps? Hoe beveilig je de data van het bedrijf? Hoe zorg je in een BYOD omgeving dat de privacy van de gebruiker gewaarborgd is? En hoe bereik je de gebruikers buiten je eigen organisatie?

Er ontstaat ook een bijna traditioneel spanningsveld tussen de IT-manager en de business manager. De laatste wil vooral gemak en functionaliteit, terwijl de eerste primair voor zekerheid en controle gaat. Als er dan ook sprake is van een toezichthoudende organisatie, dan wordt het spanningsveld nog complexer. Tijd voor heldere oplossingen.

Veel bedrijven hebben ervaring opgedaan met Mobile Device Management (MDM) oplossingen om deze uitdagingen het hoofd te bieden. MDM richt zich op het beheren van devices. Dus als het bedrijf smartphones of tablets uitgeeft en die wil beheren, dan is MDM de enige oplossing.

Echter, als gebruikers op hun privé-telefoon via MDM gebruik willen maken van de bedrijfs-apps, dan geven ze hun privé smartphone in beheer bij de IT-afdeling. Deze afdeling krijgt toegang tot privé-data op het toestel. Dit leidt meestal tot weerstand bij de eigenaar, met als gevolg dat veel mensen met twee (of meer) toestellen lopen. Dit punt wordt alleen maar complexer als je met de mobiele apps ook gebruikers buiten je eigen organisatie wilt bereiken.

Maar ook bij de uitrol van de applicaties, moet er rekening gehouden worden met distributie aan verschillende gebruikersgroepen, goede test-mogelijkheden en niet te vergeten de vindbaarheid van de Apps.

De oplossing die we steeds meer zien opkomen, ligt op het vlak van Mobile Application Management (MAM). MAM gaat er vanuit dat de applicatie en zijn data beveiligd moeten worden, en niet het device. In MAM wordt een Enterprise App Store gemaakt, als dé plek waar alle gebruikers de Mobiele Apps van de organisatie kan vinden. Onafhankelijk of de gebruiker een medewerker of een externe is, of deze wel of geen gebruik maakt van MDM, en onafhankelijk van het type device dat hij/zij gebruikt.

Op deze manier wordt de IT-manager in staat gesteld om auditeerbaar in control te zijn van de applicaties (inclusief data) die er toe doen. De business manager kan snel over nieuwe functionaliteit beschikken en kan alle gebruikers, binnen en buiten de organisatie, bereiken. En de gebruikers kunnen eenvoudig en op één plek de apps vinden die ze nodig hebben.