Van 25 februari tot 28 februari vond het Mobile World Congress plaats. Een plek waar nieuwe digitale innovaties getoond worden, waaronder de nieuwe opvouwbare telefoons. Al jaren gingen er geruchten over en nu was het eindelijk echt tijd. Op het MWC werden o.a. de Samsung Galaxy Fold, de Huawei Mate X en een prototype van de Oppo Foldable Phone getoond. LG wacht voorlopig nog en Motorala heeft een opvouwbare RAZR aangekondigd. Mooi om innovaties te zien natuurlijk, maar één vraag die bij mij blijft hangen: wat betekent het in de Enterprise en de werkplek van de toekomst?  

Samsung Galaxy Fold 

Voordat we duiken in de toepassingen, wil ik beginnen met wat het nou precies is, zo’n opvouwbare telefoon. Bij de Samsung Galaxy Fold zit het vouwbare scherm aan de binnenkant. Dat betekent ook dat er op de achterkant, of voorkant, ook een (klein) scherm zit, zodat de telefoon ook dichtgeklapt te gebruiken is. Dit maakt de telefoon extra duur, onnodig complex en eerlijk gezegd ook minder mooi  

Huawei Mate X 

Wat dat betreft heeft Huawei een veel betere versie ontwikkeld. De Huawei Mate X heeft het vouwbare scherm aan de buitenkant. Wanneer je hem dichtvouwt zit er daardoor aan beiden kanten een scherm, er is dus geen tweede display nodig. Daarnaast zit er een grip op waarin ook de camera verwerkt zit. Het nadeel van dit design is wel dat het scherm minder beschermt is in je broekzak. Opgevouwen zit die namelijk zowel op de voor- als achterkant. De Oppo Foldable Phone werkt op dezelfde manier als de Huawei Mate X, en lijkt er dan ook veel op.  

De Use case 

Nu we een beter beeld hebben van wat de telefoons inhouden, is het tijd om eens te kijken naar de toepassingen. Met een verwachte vanaf prijs van ~$2000moet dat wel uitzonderlijk zijn. Er zijn ook zeker wel wat handige toepassingen te bedenken. Zo kan een groter scherm enorm handig zijn wanneer werknemers in software als Excel of Powerpoint moeten werken. Dit soort software werkt toch net wat makkelijker op een groter scherm.  

Maar waar we waarschijnlijk de beste Use case kunnen vinden, is op plekken waar de telefoon ruig moet zijn. Denk bijvoorbeeld aan fabrieken, engineers, of bij reparaties. Daar zijn vaak devices nodig tussen stappen door, maar moeten die wel tegen een stootje kunnen. Het voordeel van een opvouwbare telefoon is dan dat je iets op kan zoeken op een groot scherm en deze vervolgens zo in je broekzak stopt. De werknemer heeft zijn of haar handen weer vrij voor de werkzaamheden. Maar de huidige vouwbare devices zijn nog verre van ruig. 

En nu? 

Gaan we de Galaxy Fold en Mate X dan binnenkort bij bedrijven zien? Dat valt nog te bezien. De gebruikersbeleving is er in ieder geval al, zoals we op het Mobile World Congress hebben kunnen zien. Maar er zitten nog een hoop haken en ogen aan de toestellen die toepassing lastig maakt. Zo is een groot probleem dat de schermen van plastic zijn en daardoor erg krasgevoelig. Juist in een ruige omgeving kan dit problemen opleveren.  

Waarschijnlijk wordt het dus nog even wachten tot de toestellen echt geadopteerd worden. Ik denk ook eerder dat de toestellen op de markt zijn gebracht om innovatie uit te stralen, dan dat ze als echt verdienmodel worden ingezet. De opvouwbare telefoon is daarom voor nu vooral een mooie stap richting de toekomst.