Vandaag, 11 april, is het Girlsday. Een initiatief dat meisjes op jonge leeftijd kennis wilt laten maken met bèta, techniek en ICT. Dat is nodig, want nog altijd zijn er veel meisjes onbekend met deze beroepskant, waardoor ICT-talent verloren gaat. Ook zonde voor organisaties, want genderdiversiteit zorgt voor betere resultaten. Binnen Strict zijn we dan ook blij met de vrouwen die hebben gekozen voor het ICT-werkveld. Maar hoe kom je in de ICT-wereld terecht, ook zonder een technische achtergrond? We gingen hierover in gesprek met Beaubine, junior consultant binnen het Governance, Risk & Compliance team.

Had je van jongs af aan al interesse in ICT?

Om eerlijk te zijn had ik als jong meisje totaal niet voor ogen dat ik later in de ICT terecht zou komen. Destijds dacht ik dat de ICT-wereld écht alleen iets voor technische mannen was en daar zag ik mezelf als ‘meisje meisje’ niet snel tussen werken. Een tijd lang was het zelfs mijn droom om TV-presentatrice te worden, totdat ik tijdens mijn studie rechten langzaam in aanraking kwam met ICT.

Hoe ben je de ICT-wereld binnen gerold?

Tijdens mijn studie Nederlands recht volgde ik destijds bij toeval een vak in de richting van ICT-recht. Dat heeft mij zo enthousiast gemaakt dat ik ben overgestapt naar de studie ICT-recht. Onze steeds meer digitaliserende samenleving creëert veel nieuwe uitdagingen, ook op juridisch vlak. Voor veel vraagstukken ligt nog geen kant en klaar antwoord. Dit vraagt soms om creatieve oplossingen in het recht, vooral op het gebied van privacy. Dat sprak mij destijds al enorm aan.

Hoe bevalt deze ICT-wereld?

Werken in de ICT-wereld bevalt me heel goed. In mijn dagelijks werk help ik organisaties vooral op het gebied van Cybersecurity en Privacy. Het is een enorme uitdaging om telkens weer een nieuwe organisatie te helpen bij bepaalde wensen en behoeftes. Ook bij collega’s onderling ervaar ik dat we enorm veel kunnen leren van elkaars expertises binnen de ICT. Voor meer technische vraagstukken kan ik altijd aankloppen bij een collega die technisch geschoold is. Voor juridische vraagstukken kan ik daarentegen bij de ander de helpende hand zijn. Zo vullen we elkaar in dit werkveld goed aan.

Wat vind jij van het initiatief Girlsday?

Ik vind Girlsday een enorm goed initiatief om jonge meisjes kennis te laten maken met de ICT-wereld. Het is wat mij betreft een goede ontwikkeling dat we stilstaan en nadenken bij de diversiteit op de werkvloer. Daarentegen vind ik dat dit geen overhand moet hebben in bepaalde discussies die hierover gevoerd worden. In ieder werkveld is je interesse en plezier in het werk wat je doet het meest belangrijk. Of je nou een man of een vrouw bent, dat maakt niet uit. Mijn interpretatie van deze dag is dan ook gelijke kansen, ook in de wereld van ICT.

Wat zou jij jonge meiden mee willen geven?

Het beeld wat ik had toen ik jong was, is allesbehalve werkelijkheid. Vandaag de dag werken er steeds meer vrouwen in de ICT en dit werkgebied biedt enorm veel kansen. Deins hier niet van terug, puur met de gedachte dat je technisch onderlegd of gek op computers moet zijn om in de ICT te werken. Volg je interesse en laat je niet afremmen van het beeld dat ICT een stereotype mannenwereld is. Als jij het leuk vindt, ga er voor!