Vorige week schreef ik over de combinatie van 5G en AR. Conclusie, ze gaan elkaar versterken, maar de vraag die daarbij overbleef was: “voor welke toepassingen gaan we AR gebruiken?”

De belofte van AR

Augmented Reality is op dit moment sterk in ontwikkeling. De belofte is dat het de nieuwe mens computer interactie gaat worden. In de toekomst gaan wij via AR informatie consumeren en produceren. Maar zover zijn we nu nog niet.

AR voor first line workers

De laatste jaren zijn we veel bezig geweest met het Nieuwe Werken. Dit is alleen gericht op mensen die achter een computer werken. Een groot deel werkt alleen helemaal niet achter een computer, zogenaamde first line workers. Deze werken vooral binnen de industrie, zoals bijvoorbeeld in een fabriek.

Vaak is er binnen deze werkvelden nog weinig gedigitaliseerd. We zien wel steeds meer robotica, maar niet al het werk is te vervangen hiermee. Precies op die plekken waar dat niet kan, kan het werk ondersteund worden met digitale middelen. Op de plekken waar vervolgens mensen ook nog altijd hun handen gebruiken, is AR een oplossing. Overigens kan daar sporadisch een opvouwbare telefoon ook als oplossing werken.

AR verandert werk radicaal

Het first line werk kan door middel van Augmented Reality radicaal anders worden. Op de bril kan expert kennis getoond worden. Dat terwijl de medewerker door kan werken. De kwaliteit van het resultaat wordt hierdoor hoger.

Daarnaast biedt een AR-bril ook de optie om een checkmoment in te voegen. Door te scannen wat de medewerker (en dus de bril) ziet, kan met behulp van Artificial Intelligence gecheckt worden wat de output is van de medewerker. Maakt deze fouten? Hoeveel produceert deze? Hoeveel tijd kost het? De bril kan met een scan deze vragen beantwoorden.

Dit voegt niet alleen kwaliteit en efficiëntie toe, maar biedt ook opleidingsmogelijkheden. De AR-bril kan namelijk simulaties uitvoeren. De medewerker wordt dan getest op zijn werk en kan dit verbeteren, of de medewerker leert nieuwe situaties kennen.

De toegevoegde waarde van 5G

Bij first-line workers zien we vaak werkomstandigheden zonder lokale infrastructuur. Denk maar aan een bouwplaats. Daar is soms nog geen snelle WiFi beschikbaar. Die moeten nog geplaatst worden. 5G kan dus helpen om op plekken waar een slechte of geen verbinding is, de medewerker alsnog met AR aan de slag kan.

En entertainment?

Natuurlijk zien we nu al de ontwikkelingen van AR op het gebied van Entertainment. Het voordeel van deze toepassing van AR is de grote massa aan mensen die je hiermee zou kunnen bedienen. Magic Leap heeft bijvoorbeeld nu een ontwikkelaarsversie van hun AR bril op de markt waarmee ze zich richten op de consument. De consument is echter ook veeleisend  en verwacht hoge kwaliteit. Eerlijk gezegd verwacht ik dat voor AR het nog een paar jaar zal duren voordat de grote massa de kwaliteit voldoende vindt. Tot die tijd is de toepassing gericht op de industrie en early-adopters.