Binnen veel vakgebieden vinden we het heel normaal om een expert in te huren. Voor een nieuwe airco bel je een installateur, op juridisch gebied stap je naar een advocaat en je belastingzaken laat je over aan een accountant. Maar wie laat je tussentijds de status rond AVG controleren? Juist, een Functionaris Gegevensbescherming (FG).

Nieuwe verplichting: functionaris voor de gegevensbescherming

Zo hebben bijvoorbeeld alle overheden en publieke instanties, bedrijven die op grote schaal individuen volgen of observeren óf organisaties die bijzondere persoonsgegevens verwerken er sinds de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) een nieuwe verplichting bij. Zij moeten een Functionaris Gegevensbescherming (FG) aanstellen die toezicht houdt op de toepassing en naleving van de AVG.

Opleiden of outsourcen?

Je kan er natuurlijk voor kiezen om iemand uit je eigen organisatie te selecteren en op te leiden. Dat kost veel tijd en energie, want dat betekent dat je een eigen medewerker vrij moet maken van zijn of haar eigen werk. Daarnaast moet je ook investeren in een goede opleiding, want fouten op dit gebied kunnen resulteren in hoge boetes. Laat staan de imagoschade die het niet juist opvolgen van de aangescherpte wetgeving kan veroorzaken.

Een Functionaris Gegevensbescherming flexibel inhuren

Een andere optie is het inhuren van een expert. Net zoals het kiezen voor een advocaat voor juridisch advies, is het ook een veiligere optie om een Functionaris Gegevensbescherming (FG) in te huren voor AVG controle. Een expert met veel ervaring en die precies weet waar je op moet letten. De FG helpt je om veilig en beheerst met persoonsgegevens om te gaan en zo boetes en imagoschade te voorkomen. Een voordeel daarnaast is dat een externe Functionaris Gegevensbescherming objectief is. Voor iemand binnen de organisatie is het vanzelfsprekend een stuk lastiger om objectief te kijken en mensen aan te spreken, dan iemand die compleet los van de organisatie staat.

Ga voor veilig!

Als organisatie wil je fouten op het gebied van gegevensbescherming koste wat kost voorkomen. Sterker nog, voldoen aan de wet kan zelfs voordelen opleveren. Vanuit Strict zetten wij ervaren specialisten in als FG bij opdrachtgevers die voor zeker gaan. De invulling van deze rol beperkt zich tot een aantal dagen per jaar of per gewenste periode. Twijfelt u? Vraag ons gerust naar de mogelijkheden voor uw bedrijf.

 

Strict Functionaris Gegevensbescherming
Strict hecht grote waarde aan het beschermen van informatie en helpt bedrijven en instanties om integraal veilig, betrouwbaar en compliant te zijn. Het Cyber Security-team heeft een leidende rol in gegevensverwerking, beveiliging, privacy en ethisch hacken. FG’s maken onderdeel uit van ons team. Interesse in het inhuren van een Functionaris Gegevensbescherming? Lees dan hier meer.