Cameratoezicht, het lijkt niet moeilijker dan een apparaat aan de muur schroeven. Maar in de praktijk komen er vaak veel uitdagingen bij kijken, zoals bijvoorbeeld beelduitwisseling. Wellicht heb je daar de afgelopen maanden al iets over gelezen: de politie wil privécamera’s opnemen in een database, genaamd Camera in Beeld.
De database Camera in Beeld was altijd op vrijwillige basis en vanuit daar zijn er al 200.00 privécamera’s opgenomen. Deze camera’s hebben de politie geholpen om met succes een aantal misdrijven te kunnen oplossen. Een goede motivatie dus voor de politiebonden om deze registratie te willen verplichten via wetgeving. Met de naar schatting 1,5 miljoen privécamera’s in Nederland zou dit enorm kunnen helpen!
In verband met de huidige privacywetgeving is deze verplichte registratie er nog niet door, maar door het nieuwsbericht melden wel steeds meer particulieren met beveiligingscamera’s zich vrijwillig aan. Voor hun eigen privacy hoeven ze niet te vrezen, want de politie kan niet live deze camerabeelden bekijken. In het geval van calamiteiten weten ze wel waar camera’s zich bevinden en kunnen ze de beelden opvragen aan de eigenaar van de betreffende camera.
Een andere manier, waarop wél live kan worden meegekeken is door middel van Live View. Live View is een platform van de Politie Nederland waarop diverse kleine organisaties (denk bijvoorbeeld aan winkels) via particuliere alarmcentrales op zijn aangesloten. De Particuliere Alarm Centrale (PAC) krijgt in geval van calamiteiten door middel van een (alarm)sensor een melding en kunnen vervolgens het beeld inzien en indien nodig doorschakelen naar de meldkamer van de politie.
Dit soort beeldenuitwisseling vindt ook plaats tussen organisaties die op grote schaal cameratoezicht doen. Voorbeelden zijn ProRail, Schiphol en diverse gemeentes. Er is bijvoorbeeld een koppeling tussen Schiphol en ProRail (aangezien er zich een treinstation onder de terminal van Schiphol bevindt) en tussen Schiphol en de Koninklijke Marechaussee (op het gebied van security). Bij een aantal van dit soort koppelingen kan er (na goedkeuring) live meegekeken worden op de camerabeelden.
Technisch kan deze beelduitwisseling gerealiseerd worden met Cloud-oplossingen. Bij de meeste organisaties zitten alle camera’s en de opgeslagen beelden in het eigen netwerk. Met Cloud-oplossingen kunnen beelden vanaf een camera naar een Video Management Systeem in de Cloud worden verzonden. Vandaar uit kunnen ze op basis van toegangsregels weer gedeeld worden met eigen gebruikers, maar ook met derden. Een voorbeeld daarvan is de dienst Stratocast van Genetec. Door de video management systemen van organisaties met elkaar te laten communiceren kunnen beelden worden uitgewisseld.
Hoewel beelduitwisseling mooie voordelen kan bieden, is de realisatie ervan vaak lastig. Organisaties die beelden willen uitwisselen lopen tegen technische en privacy kwesties aan. De grootste uitdagingen waar organisaties tegen aanlopen op dit gebied:
Kortom: beelduitwisseling kan succesvol zijn voor een hoop partijen en voor de openbare veiligheid, maar vereist wel een goed doordacht plan. Het is toch net iets ingewikkelder dan een camera aan de muur schroeven!