Blog

Strict werkt continue aan zorgspecifieke kennisontwikkelingen van consultants

Nederland is aan het vergrijzen, we leven langer en er is een steeds groter tekort aan zorgpersoneel. Als er één ding duidelijk is, dan is het dat de transformatie van gezondheidszorg onvermijdelijk is. Zonder de inzet van (slimme) IT-oplossingen gaan we het niet redden. En daarin ligt ook meteen de uitdaging.  

HIS

 

Binnen Strict is deelname aan de Health Innovation School (HIS) onderdeel van het zorgspecifieke opleidingsprogramma. En dat is niet voor niets. Erik Ligthart en David van Dommelen, beide werkzaam bij Strict, delen hun ervaring en inzichten. Erik, partner bij Strict, heeft zelf het HIS-programma doorlopen en in zijn carrière al talloze zorgorganisaties bijgestaan in digitale transformatie en optimalisatietrajecten. “Wij vinden het belangrijk dat onze medewerkers de taal van de zorg spreken, processen binnen de zorg begrijpen en bijdragen aan de noodzakelijke transformatie. Strict ondersteunt zorgorganisaties bij de realisatie van de digitale ambities. Onze consultants moeten in staat zijn om niet alleen te helpen bij het ontwikkelen van de digitale strategie en het inrichten van processen en systemen, maar ook het probleem van de eindgebruiker centraal te stellen. Zo kunnen we – al dan niet aan de hand van bestaande technologie - innovatie binnen zorgorganisaties helpen realiseren en succesvol implementeren. Het opleidingstraject aan het HIS stelt onze consultants in staat om organisaties hierin nog beter te ondersteunen.”  

Eindgebruiker in de zorg centraal stellen 

Technologie wordt in de basis ingezet om het werken en leven van ‘de eindgebruiker’ makkelijker te maken. Denk aan de patiënt, cliënt, arts, zorgverlener, ouder of een mantelzorger. Toch vinden er implementaties en pakketselecties van IT-oplossingen plaats zonder de eindgebruiker in het proces te betrekken. Niet verrassend dat die implementaties niet tot het beoogde draagvlak en resultaat leiden. David van Dommelen, fysiotherapeut en project manager zorg bij Strict, heeft deelgenomen aan de HIS. Hij vertelt: “Het opleidingsprogramma van de HIS was een mooie aanvulling op de kennis en ervaring die ik al had. Innoveren in de zorg is complex en er wordt vaak geïnnoveerd zonder de eindgebruikers erbij te betrekken. Dat kan heel eenvoudig anders, maar we moeten het met elkaar wel gaan doen. Het programma van de HIS heeft mij hierbij van nieuwe inzichten voorzien. Zoals: 

  1. De probleemidentificatie bij eindgebruiker, waarbij je grondig onderzoek doet naar het probleem van de eindgebruiker. Dus je kijkt hierbij nog niet naar een mogelijke oplossing, maar doet alleen onderzoek naar de probleemcontext en -content van de eindgebruiker 
  2. Van initiële ideeën een pivot maken, omdat je gaandeweg weer wat nieuws leert.  
  3. Het in de praktijk testen van hypotheses met betrekking tot innovatie in de zorg.  
Innovatie helpen realiseren 

Innovatie staat voor Strict synoniem voor het oplossen van een probleem en creëren van waarde. David legt uit, “Binnen de zorg is nog veel ruimte voor technologische verbetering en innovatie. Het programma van de HIS sluit daar heel goed op aan. Er wordt aandacht besteed aan het Nederlandse zorgstelsel, innovatie binnen de zorg en welke theorieën en modellen daarbij horen.” En dat is maar goed ook vervolgt Erik, “We zien dat digitale zorgtransformatie binnen ziekenhuizen hoog op de agenda staat. Die beweging is inmiddels ook binnen andere zorgorganisaties aan het ontstaan. Het is mooi dat onze zorgconsultants beschikken over de juiste handvatten om hen daarbij te begeleiden. Met de HIS als aanvulling op hun basiskennis beschikken zij nu over concrete handvatten voor innovatie.” David vult aan, “Bijvoorbeeld aan de hand van methoden als design thinking waarbij mensgericht ontwerp de leidraad vormt. Ook op het vlak van IT binnen de gezondheidszorg liggen nog vele uitdagingen om uiteindelijk ‘the Best Healing Environment’ te creëren voor patiënten en cliënten. Een uitdaging die we graag aan gaan!”   

Over Strict 

Strict is expert in digitale transformatie en ondersteunt zorgorganisaties bij het definiëren en realiseren van hun digitale ambities. Strict geeft daarbij praktijkgericht en onafhankelijk advies over de toepassing van innovatieve technologieën, ontwerpt de digitale strategie en begeleidt de implementatie met een stapsgewijze en multidisciplinaire projectaanpak. De focus ligt hierbij op het borgen van bedrijfscontinuïteit en vergroten van de wendbaarheid waardoor organisaties hun processen continu kunnen optimaliseren. Dit leidt tot gedragen en duurzame veranderingen bij organisaties die een essentiële rol spelen in onze samenleving. 

Ontvang updates via mail

Recent Blogs

Klassieke AI vs. generatieve AI: de verschillen en hun impact op jouw organisatie
AI

Klassieke AI vs. generatieve AI: de verschillen en hun impact op jouw organisatie

di 10 sep 2024 4 min read
Kor Gerritsma over de Defensie IT-storing bij BNR Nieuwsradio The Daily Move

Kor Gerritsma over de Defensie IT-storing bij BNR Nieuwsradio The Daily Move

wo 4 sep 2024 1 min read
Persbericht: Strict stelt Daniël van den Brink aan als Teamlead Cloud & Cyber Security

Persbericht: Strict stelt Daniël van den Brink aan als Teamlead Cloud & Cyber Security

di 3 sep 2024 2 min read