Blog

Private 5G: een strategische investering voor bedrijven?

Geschreven door Eildert van Dijken | ma 25 mrt 2024

 

In Nederland worden private netwerken, gebaseerd op 2G of 4G, al jarenlang toegepast in sectoren zoals de zorg en de industrie. Waar betrouwbare communicatie over grote gebieden essentieel is, blijken private netwerken vaak de meest geschikte keuze. Alternatieven zoals wifi zijn vaak lastiger te implementeren en soms niet haalbaar vanwege het aantal benodigde zenders. Vooral in situaties waar medewerkers constant onderweg zijn en altijd moeten kunnen vertrouwen op de mobiele communicatie, zijn private netwerken de beste optie. In kantooromgevingen, waar medewerkers voornamelijk met laptops werken, is wifi vaak een betere keuze. Kortom, private netwerken hebben een specifieke toepassing. 

Na jarenlange discussies over private 5G-netwerken in de 3500 MHz band is er eindelijk goed nieuws: sinds 1 december 2023 is het namelijk mogelijk om licenties aan te vragen voor deze band. In de veiling kunnen de mobiele operators KPN, Odido en VodafoneZiggo ook een deel van de 3,5 GHz band verkrijgen en vanaf 1 augustus 2024 (als het goed is) gaan toepassen in hun mobiele netwerken. Voor private partijen is het nu al mogelijk om van die band gebruik te maken. Maar wat maakt dit interessant en is het zinvol? 

Zelf investeren of als dienst afnemen? 

Private netwerken zijn te realiseren door zelf alles aan te schaffen en te beheren, door het volledig bij een publieke mobiele operator als dienst af te nemen of door een mengvorm te kiezen. De mate van controle en sturing die je als organisatie wil behouden op dekking en beschikbaarheid, net als de behoefte aan een snelle implementatie van nieuwe functies, spelen hierin een rol. Voor het beheer van de techniek, moet je als organisatie toch vaak terugvallen op een leverancier. 

Uitdagingen  

Wij zien in de praktijk dat een werkend private 5G-netwerk slechts een onderdeel is van een totale oplossing. Met name in situaties waar communicatie van vitaal belang is, zoals bij hulpdiensten of missiekritische of bedrijfskritische operationele processen, vormen verschillende componenten een complexe keten. Van devices voor medewerkers tot Mobile Device Management systemen, paslezers, laadrekken en gebruiksvriendelijke apps; elk aspect van deze keten heeft zijn eigen uitdagingen.  

Systeemintegratie 

Bijna altijd is er centrale sturing vanuit een meldkamer of operationeel centrum, waarbij een bedienpost essentieel is voor het doorgeven van de juiste informatie over status, alarmen en gebruikersposities. Systeemintegratie is onmisbaar om alle onderdelen van de oplossing effectief met elkaar te laten samenwerken. Daarnaast is deze integratie ook nodig om de oplossing op de juiste wijze te integreren met het LAN, het datacenter en de naleving van architectuur en security eisen. 

Is er een Businesscase voor private 5G? 

En dan is er nog de grote vraag: is er een businesscase voor private netwerken? Jazeker! Vooral wanneer er sprake is van een groot operationeel belang of wanneer de veiligheid van mensen in gevaar kan komen. Hoewel de initiële investering hoog is, met prijzen van 10.000 tot meer dan 100.000 euro voor geavanceerde 5G-netwerken, is het vaak een kleine prijs in vergelijking met de faalkosten. Er zijn diverse organisaties waar betrouwbaarheid en/of business continuïteit cruciaal is. Daar zijn de kosten van één incident vaak veel groter dan de investering in een betrouwbare oplossing. In dat licht bezien, valt er vaak een sterke businesscase te maken!