De cloud is een buzzword geworden dat wordt gebruikt bij organisaties van elke omvang. Hoewel veel bedrijven voor hun IT-infrastructuur afhankelijk zijn van de cloud, is het verstandig om jezelf af te vragen: klopt de manier waarop we over de cloud denken nog steeds?
Van COVID-19 tot politieke onrust, klimaatverandering of de LOG4J-uitbraak, organisaties worden voortdurend geplaagd door onverwachte gebeurtenissen. Ondanks deze bedreigingen is digitalisering en digitaal zakendoen voor velen nog steeds de weg vooruit. Tegenwoordig hebben clouddiensten het potentieel om een alternatief te bieden voor traditionele cluster- en gridsystemen. Voor veel klanten is de motivatie om applicaties naar de cloud te verplaatsen het verlagen van de onderhouds- en aanschafkosten en het vergroten van de schaalbaarheid en beschikbaarheid. In deze blog gaan we in op de kostenkant van de cloud.
Veel bedrijven zijn nog steeds van mening dat cloud computing te duur is. Uit een recent onderzoek van Gartner blijkt dat meer dan de helft van de IT-leiders aangeeft geen inzicht te hebben in de cloudkosten. Uit het rapport blijkt dat ondanks de vele voordelen van de overstap naar de cloud, slechts een kwart van de ondernemingen het heeft overgenomen. Dit komt vooral omdat ze zich zorgen maken over de kosten. Uit het rapport bleek met name dat de meeste bedrijven de public cloud gebruikten (59%), terwijl de acceptatie van de private cloud 32% bedroeg. De zakelijke markt blijft echter gefragmenteerd en zeer heterogeen in gebruik.
Dat gebrek aan inzicht zorgt ervoor dat problemen met de cloudkosten escaleren en maakt het voor hen moeilijk om de totale kosten van de cloud te beheersen. Er zijn echter tal van manieren waarop bedrijven hun IT-kosten kunnen optimaliseren om ervoor te zorgen dat ze het meeste uit hun cloudinvestering halen. Laten we eens kijken naar enkele manieren om jullie IT-kosten te optimaliseren.
Cloud computing is waarschijnlijk de meest kostenefficiënte methode om jullie IT-infrastructuur te gebruiken, onderhouden en upgraden. Er zijn veel pay-as-you-go-pakketten en andere schaalbare opties beschikbaar, waardoor het voor bedrijven van elke omvang zeer redelijk is om over te stappen van traditionele hardware op locatie naar de cloud. De kosten zijn aanmerkelijk lager dan die van traditionele hardware omdat je geen apparatuur hoeft aan te schaffen, geen servers hoeft in te stellen en te onderhouden of zelfs geen ruimte in een datacenter hoeft te huren. De prijs van een cloudoplossing is meestal gebaseerd op het gebruik: je betaalt alleen voor wat je gebruikt. Eén van de beste manieren om de cloudkosten te optimaliseren, is door dit pay-as-you-go-model te gebruiken. Zo hoeven bedrijven niet te betalen voor capaciteit die ze niet gebruiken.
Wanneer we een nieuw product ontwikkelen of in de vroege stadia van het bouwen van een startup, is het buitengewoon moeilijk om te weten of het zal worden geaccepteerd of wat zijn plaats op de markt zal zijn. Daarom is het cruciaal om ons doel vanaf het begin te definiëren en ervoor te zorgen dat we een oplossing bieden voor de echte problemen van onze eindgebruikers. Hier komen het Minimum Viable Product (MVP) en de Proof of Concept (POC) om de hoek kijken: twee van de meest gebruikte methodologieën in het digitale tijdperk, elk met hun eigen voordelen en processen. Door klein te beginnen bij het ontwikkelen van de oplossing, of eerst te testen voordat je gegevens massaal migreert, krijg je inzicht in wat je moet doen, krijg je de mogelijkheid om opnieuw te ontwerpen voordat je migreert, of om jullie structuur te optimaliseren voor kosten.
Een andere manier om kosten te minimaliseren, is door testomgevingen op te starten wanneer dat nodig is, in plaats van ze standaard in te zetten. Elke resource die niet is ingezet, verlaagt de kosten aanzienlijk.
Een van de grootste problemen met traditionele IT is dat bedrijven veel ongebruikte infrastructuur hebben die geld verspilt. Dit kan te wijten zijn aan overprovisioning, te veel servers en applicaties of niet weten welke bronnen door verschillende applicaties worden gebruikt. Het probleem met deze overcapaciteit is dat het geld kost en een enorme verspilling van middelen kan zijn. Het verhoogt ook de complexiteit van het beheer van jullie IT-omgeving. Om dit te voorkomen, begin je met een gedetailleerde inventarisatie van jullie bestaande IT-infrastructuur. Dit zal je helpen te begrijpen wat jullie hebben en waar het zich bevindt. Vervolgens kun je kijken wat er wordt gebruikt en wat niet. Zo kan je ongebruikte bronnen identificeren, die inactief of onderbenut zijn. Als je overcapaciteit hebt, is de volgende stap om erachter te komen hoe je deze kunt wegwerken zonder de serviceniveaus te beïnvloeden.
Met virtualisatie kan je virtuele machines maken die afzonderlijk kunnen worden beheerd van de fysieke server waarop ze draaien. Virtualisatiesoftware kan helpen jullie gebruik van resources te vergroten door meerdere virtuele machines te maken die een enkele fysieke server delen. Je kan onderzoeken hoe je jullie omgevingen verder kunt virtualiseren met behulp van containeroplossingen, die schaalbaarder en goedkoper zijn.
Voor veel organisaties is het verbeteren van de prestaties de belangrijkste reden voor het inzetten van nieuwe technologieën, zoals virtualisatie en consolidatie. Dit geldt met name voor high-performance computing (HPC)-omgevingen, waar veel geld kan worden bespaard door meerdere fysieke servers te consolideren in minder, krachtigere machines in de cloud. De voordelen van de cloud, met aanvullende diensten voor ML/AI, helpen je jullie diensten verder te ontwikkelen. Maar zelfs voor andere organisaties kan de overstap naar containerisatie en consolidatie aanzienlijke prestatieverbeteringen opleveren.
Ja, de cloud kan in veel opzichten goedkoper zijn dan een on-premise omgeving. Je moet echter écht moeite doen om je omgeving meer cloud-native te maken, en deze transitie zelf kost ook geld. Als je de cloud serieus neemt en er ten volle van wilt profiteren, moet je ervoor zorgen dat jullie omgeving zo cloud-native mogelijk is. Dit is iets waar de meeste bedrijven in falen. Cloud-ready worden betekent vanuit een ander perspectief naar jullie infrastructuur kijken. Je moet met verschillende zaken rekening houden en ervoor zorgen dat je applicatie klaar is voor de cloud. Iets wat de meeste organisaties niet doen.
Cloudkostenoptimalisatie gaat niet alleen over geld besparen; het gaat over tijd besparen. In het huidige ondernemersklimaat is tijd geld. Het maakt niet uit of je een IT-professional, een line-of-business manager of een executive bent – optimalisatie van de cloudkosten is voor iedereen belangrijk.