Blog

Klassieke AI vs. generatieve AI: de verschillen en hun impact op jouw organisatie

Artificial Intelligence (AI) heeft zich ontwikkeld tot een belangrijk instrument voor moderne organisaties, met twee belangrijke benaderingen die momenteel de aandacht trekken: klassieke AI en generatieve AI. Deze vormen van AI verschillen aanzienlijk in werking en toepassingen, elk met unieke voordelen en beperkingen. In deze blog ontdek je de verschillen tussen klassieke AI en generatieve AI en waarom het belangrijk is om deze inzichten mee te nemen in het strategische gebruik van AI in jouw organisatie.  

Blog AI 2_blog

 

Wat is klassieke AI? 

Klassieke AI, ook wel traditionele of conventionele AI genoemd, is gericht op het trainen van modellen om specifieke taken uit te voeren op basis van historische data. Het hoofddoel van klassieke AI is om voorspellingen te doen of processen te optimaliseren op basis van patronen die in de data ontdekt kunnen worden. 

Voorbeelden van klassieke AI-toepassingen zijn: 

  • Voorspellende analyse: klassieke AI maakt gebruik van historische data om toekomstige trends en gedragingen te voorspellen. Dit wordt veel gebruikt in de financiële sector, retail, en supply chain management. 
  • Automatisering: het automatiseren van repetitieve taken, zoals data-invoer, klantenservice via chatbots, en kwaliteitscontrole in productieprocessen. 
  • Computer Vision: klassieke AI maakt gebruik van beeldherkenning en patroonanalyse om objecten en personen te identificeren. Denk bijvoorbeeld aan slimme deurbellen of beveiligingssystemen. 
  • Optimalisatie: verbetering van operationele efficiëntie door het optimaliseren van routes, voorraadbeheer en energieverbruik. 

Klassieke AI is gebaseerd op gestructureerde data en werkt met specifieke algoritmen die zijn ontworpen om bepaalde problemen op te lossen. Hoewel deze technologieën al aanzienlijke voordelen hebben opgeleverd, zijn ze beperkt in hun capaciteit om creatieve of innovatieve oplossingen te genereren. 

Wat is generatieve AI?  

Dit type AI is ontworpen om nieuwe en originele inhoud te creëren, zoals teksten, beelden, muziek, en zelfs complete ontwerpen. Dit gebeurt door gebruik te maken van zeer grote statistische modellen, zoals Large Language Models (LLM's) en Large Multi-modal Models (LMM's). 

Enkele belangrijke kenmerken van generatieve AI zijn: 

  • Creatie van nieuwe inhoud: generatieve AI kan geheel nieuwe en originele inhoud genereren die niet direct voortkomt uit de inputdata. Denk hierbij aan het creëren van realistische afbeeldingen, het componeren van muziek, en het schrijven van artikelen. 
  • Natuurlijke taalverwerking (NLP): doorbraken in NLP-technologie hebben geleid tot systemen die mensachtige teksten kunnen begrijpen en genereren. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt voor toepassingen zoals geautomatiseerde klantenservice en contentcreatie. 
  • Meerdere modaliteiten: generatieve AI kan verschillende vormen van data, zoals tekst, beeld, en geluid, combineren om rijke en veelzijdige output te genereren. Dit opent de deur naar toepassingen in sectoren zoals gezondheidszorg, entertainment en onderwijs, waar tekst, afbeeldingen en video’s gecombineerd worden.  
Waarom zijn deze verschillen belangrijk? 

Het begrijpen van de verschillen tussen klassieke AI en generatieve AI is van belang als je wilt profiteren van de mogelijkheden van AI. Beide vormen hebben hun sterke punten en toepassingsgebieden. De keuze tussen de twee hangt af van de specifieke behoeften en strategische doelen van jouw organisatie.  

  • Strategische innovatie en creativiteit: generatieve AI biedt mogelijkheden voor creativiteit en innovatie die niet mogelijk zijn met klassieke AI. Je kunt generatieve AI gebruiken om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen, creatieve marketingcampagnes te lanceren, en unieke klantervaringen te creëren. Dit kan een significant concurrentievoordeel opleveren in markten die waarde hechten aan differentiatie en vernieuwing. 
  • Efficiëntie en productiviteit: hoewel generatieve AI indrukwekkende resultaten kan leveren, blijft klassieke AI onmisbaar voor het automatiseren van repetitieve taken en het optimaliseren van operationele processen. Door beide AI-vormen te combineren, kan jouw organisatie zowel de efficiëntie als productiviteit optimaliseren. 
  • Data vereisten: generatieve AI vereist vaak grotere en meer diverse datasets dan klassieke AI. Het is belangrijk dat je als organisatie investeert in robuuste data-infrastructuren en -governance om de nodige data van hoge kwaliteit te waarborgen. Dit benadrukt het belang van datamanagement en de noodzaak om te investeren in technologieën en processen die dataverzameling, -opslag, en -analyse ondersteunen. 
  • Complexiteit en kosten: de implementatie van generatieve AI kan complexer en duurder zijn dan klassieke AI vanwege de omvang van de modellen en rekenkracht die nodig is. Het is belangrijk dat jouw organisatie zorgvuldig afweegt welke vorm van AI het beste past bij jullie huidige capaciteiten en strategische doelen. 
Conclusie 

Zowel klassieke AI als generatieve AI bieden waardevolle kansen voor organisaties die streven naar procesoptimalisatie, innovatie en concurrentievoordeel. Door de verschillen tussen deze technologieën te begrijpen, kun jij weloverwogen beslissen welke AI-toepassingen het beste passen bij de behoeften en doelen van jouw organisatie.

Het effectief combineren van beide vormen van AI kan jouw organisatie niet alleen helpen de efficiëntie en productiviteit te verhogen, maar ook nieuwe marktkansen te creëren en jullie klanttevredenheid te verbeteren. De keuze tussen klassieke AI en generatieve AI is geen kwestie van ‘of’, maar van ‘en’: door beide technologieën te omarmen, kan jouw organisatie zich voorbereiden op een toekomst waarin AI een centrale rol speelt in jullie succes. 

Ontvang updates via mail

Recent Blogs

Klassieke AI vs. generatieve AI: de verschillen en hun impact op jouw organisatie
AI

Klassieke AI vs. generatieve AI: de verschillen en hun impact op jouw organisatie

di 10 sep 2024 4 min read
Kor Gerritsma over de Defensie IT-storing bij BNR Nieuwsradio The Daily Move

Kor Gerritsma over de Defensie IT-storing bij BNR Nieuwsradio The Daily Move

wo 4 sep 2024 1 min read
Persbericht: Strict stelt Daniël van den Brink aan als Teamlead Cloud & Cyber Security

Persbericht: Strict stelt Daniël van den Brink aan als Teamlead Cloud & Cyber Security

di 3 sep 2024 2 min read