Het vaststellen van een digitale identiteit en het verschaffen van beveiligde toegang tot informatie en informatiesystemen is een proces beschreven in ‘Identity & Access Management’, en is een onderdeel van informatie-beveiliging. Elke keer wanneer je toegang wil tot een computer, server, applicatie, netwerk of netwerkprinter wordt de identiteit van de gebruiker gecontroleerd. Een belangrijk onderdeel van het informatiebeveiligingsbeleid binnen een organisatie is dat een gebruiker op regelmatige basis het wachtwoord behorend bij zijn/haar account wijzigt en dat dit voldoet aan een minimale lengte en wachtwoord complexiteit. Veel aandacht wordt er bij organisaties besteed aan het valideren van ‘de standaard gebruiker’, maar is dit voldoende?
Naast het gebruikersaccount is er nog een ander account, het ‘Local Account’, vaak voorzien van speciale rechten. In dit stuk ga ik in op het (verborgen) gebruik en de risico’s van dit account en geef ik een aantal handvatten voor het behouden van grip op deze accounts.
Een ‘Local Account’ is een user account dat lokaal op een server is aangemaakt tijdens de installatie van het Operating System en/of applicatie(s). Het Local Account is onderdeel van de System Administrators Group en is vaak voorzien van ‘root/admin’ privileges. Het is te verdelen in twee verschillende account typen en kan o.a. gebruikt worden om de volgende acties uit te voeren:
Het gebruik van Local Accounts kan een bedreiging vormen voor de beschikbaarheid en de beveiliging van de informatie die aanwezig is op een systeem. Veelvuldig komt het voor dat Local Accounts géén gebruik maken van een automatisch proces dat er voor zorgt dat wachtwoorden regelmatig worden vernieuwd. Op het vernieuwen van een wachtwoord is vaak geen controle, het ligt dus geheel in handen van een Systeem of Applicatiebeheerder.
Het gebruik van een Local Account in combinatie met shell/applicatie scripts heeft als groot nadeel dat het wachtwoord vaak in het script moet worden opgenomen. In sommige situaties komt het voor dat het wachtwoord in een leesbare vorm (clear-text) in een file op de server is opgeslagen !
Omdat het gebruik van een Local Account minder zichtbaar is en er meestal geen documentatie aanwezig is over de werking van een script, kan dit er voor zorgen dat er op termijn onduidelijkheid ontstaat over welk Local Account wordt gebruikt door welk script. Dit kan er voor zorgen dat een script niet zomaar verwijderd kan worden omdat men niet weet wat het doet en wat de impact kan zijn wanneer het script of Local Account wordt verwijderd.
De praktijk leert dat de wachtwoorden behorende bij Local Accounts vaak niet tot nauwelijks worden vernieuwd. Dit maakt een Local Account een interessant doelwit voor een kwaadwillende die op zoek is naar ‘root/admin’ rechten zodat hiermee gemakkelijk toegang kan worden verkregen tot belangrijke applicaties en (vertrouwelijke) informatie.
Wanneer je twijfelt over het mogelijk misbruik van Local Accounts binnen je organisatie, dan kan je de volgende maatregelen nemen om inzicht te krijgen in het gebruik,
Om problemen met Local Accounts te kunnen voorkomen en deze onder controle te houden zullen de volgende maatregelen moeten worden genomen,