Blog

Effectief Agile werken: Excellent Product Ownership is dé onderscheidende factor

Geschreven door Strict | ma 30 sep 2024

Toen we ooit startten met Agile werken, was iedereen erg enthousiast. Maar inmiddels lijkt dat enthousiasme op steeds meer plekken af te nemen. Stakeholders, klanten en teams zijn ontevreden met de snelheid, kwaliteit van leveren en de beperkte impact die er gemaakt wordt met de opgeleverde producten. Wat is dan nog het nut van Agile werken? In deze blog nemen we je mee in hoe je Agile beter voor je kan laten werken door de rol van de Product Owner te verstevigen.

 

De rol van de Product Owner 

Veel organisaties zeggen tegenwoordig Agile te werken. Meestal betekent dit dat ze scrum teams hebben die kort-cyclisch producten en waarde leveren. Product Owners hebben hierin de taak om te werken aan productvisie en –doelen, die de waarde van het product maximaliseren. Ze moeten kunnen uitleggen hoe het product bijdraagt aan de strategie en de doelen van de organisatie.   

Product Owners zijn ook verantwoordelijk voor het managen van de stakeholders, zodat die begrijpen wat de gevolgde koers is. Hierdoor blijft de gemiddelde tevredenheid van het stakeholders veld hoog. Het goed uitvoeren van de rol van Product Owner is cruciaal voor het succes van een product, als je gebruik maakt de Scrum werkwijze. En juist op die punten valt op dit moment nog veel te verbeteren voor organisaties. 

Luister ook onze podcast over de rol van een goede Product Owner: 

 

Beter worden als Product Owner 

Ben jij een Product Owner of geef je leiding aan Product Owners, dan is het actief werken aan het verbeteren van vaardigheden, competenties en kennis een belangrijke stap voor het voortdurende succes van Agile werken in jouw organisatie. Maar hoe verkrijg je alle kennis, vaardigheden en competenties om als Product Owner het maximale uit jouw rol te halen voor jezelf en voor de organisatie? Alleen de basisprincipes kennen en een certificaat hebben is niet voldoende.

Om beter te worden als Product Owner, zal je echt aan de slag moeten in de praktijk, er gezamenlijk met collega Product Owners over moeten “sparren” en leren van elkaars kennis en ervaringen. Wil je excelleren? Dan zet je in op het in de praktijk ontwikkelen van zowel kennis als vaardigheden. Een combinatie van theorie tot je nemen en in de praktijk stappen maken, begeleid door andere ervaren Product Owners, dát maakt het verschil. 

 

Leren in de praktijk 

Mooi, dat leren van andere ervaren Product Owners, maar hoe doe je dat als je die niet in je directe omgeving hebt? Het is een vraag die we vaker krijgen vanuit onze klanten. We zien hierin twee manieren in de praktijk: communities en trainingen. 

De eerste optie is om een Community of Practice (COP’s) op te richten. Hierin kan je met andere ervaren Product Owners sparren en van elkaar leren. Wat ons betreft een prima initiatief. Jammer genoeg zien we in de praktijk wel vaak de energie uit het organiseren van deze bijeenkomsten vloeit.  

Een tweede optie is het ontwikkelen door middel van trainingen. Zelf bieden wij hier bijvoorbeeld de Product Owner Extended Training aan. Tijdens zo’n training worden Product Owners begeleid door ervaren trainers, die niet alleen de theorie beheersen, maar ook praktijkervaring hebben met de uitdagingen waar Product Owners dagelijks mee te maken krijgen. Door middel van praktijkopdrachten en casussen, die rechtstreeks uit het werkveld komen, leren de Product Owners hoe ze hun kennis in scenario’s uit de praktijk kunnen toepassen. Dit helpt hen om zich echt te ontwikkelen en hun rol met zelfvertrouwen en expertise uit te voeren. 

 

Effectief Agile werken 

Om echt succesvol Agile te werken, is het dus van belang om Product Owners te laten uitblinken in hun rol. Je hebt medewerkers nodig die hun vaardigheden voortdurend aanscherpen en effectief kunnen reageren op veranderende situaties. Door te leren van ervaren Product Owners krijgen zij de tools, kunde en handvatten die ze nodig hebben om uit te blinken in hun rol. Zo dragen ze nog meer bij aan het succes van jouw organisatie.  

Benieuwd naar onze Product Owner Extended Training? Je leest er hier meer over.