Het is essentieel voor de krijgsmacht om voorop te blijven lopen en tegelijkertijd de laatste oplossingen uit de markt voor eigen gebruik te beproeven, te valideren en te implementeren. De Cyber Innovation Hub van het ministerie van Defensie is een passend antwoord op die veranderingen in de internationale veiligheidssituatie. Om de continu groeiende uitdagingen in het cyberdomein het hoofd te kunnen bieden, heeft Defensie een beroep gedaan op de kennis en expertise van Strict voor de ontwikkeling en realisatie van de Cyber Innovation Hub. Met de hub beschikt Defensie nu over een krachtig platform dat de vragen en behoeften vanuit de organisatie koppelt aan de ontwikkelingen in de markt.
* Deze audio is gegenereerd met AI op basis van de tekst van dit artikel.
De rol van het ministerie van Defensie is in korte tijd aanzienlijk veranderd. Dit is voornamelijk als reactie op de evoluerende internationale veiligheidssituatie en de opkomst van nieuwe bedreigingen in het cyberdomein. Het belang en de afhankelijkheid van cyber en cyberinnovatie wordt voor Defensie steeds groter in alle onderdelen van de organisatie. Technologische ontwikkeling in dit gebied volgen elkaar in razend tempo op en het is voor Defensie een uitdaging om mee te bewegen met alle innovaties. En juist in innovatie kunnen de verschillende onderdelen zich onderscheiden.
Defensie ziet innovatie dan ook als een strategische asset en een kerncompetentie. Men definieert het als volgt: innovatie stelt een organisatie in staat om zich tijdig aan te passen aan de veranderende omgeving en de nieuwe realiteit van maatschappelijke en technologische ontwikkelingen. Voor Defensie is het letterlijk van levensbelang om voorop te blijven lopen en continu de laatste oplossingen uit de markt te verkennen.
De crux zit ‘m in de woorden ‘uit de markt’. Wereldwijd investeren marktpartijen vele malen meer in digitale innovaties en oplossingen dan Defensie of de overheid zou kunnen. Om van deze (markt) voorsprong gebruik te maken, is het voor Defensie noodzakelijk om een structurele en duurzame samenwerking met marktpartijen op te zetten. Dit maakt het mogelijk toe te werken naar een toekomstbestendige, adaptieve en wendbare krijgsmacht. Hiervoor heeft het ministerie de Cyber Innovation Hub (CIH) opgezet.
Kwartiermaker Wouter Roelofs kijkt terug: “De noodzaak voor een initiatief als een Cyber Innovation Hub werd al uitgesproken in een cyberstrategie uit 2018. Wanneer je als Defensie wil profiteren van technologische ontwikkelingen, dan moet je met de markt samenwerken. Dat was, en is in zekere zin, niet gebruikelijk; we deden liever alles zelf. Maar door de enorme ontwikkelingen in het cyberdomein is dit haast onmogelijk. Vanuit deze wetenschap zijn we verder gaan werken, ondersteund door de Nederlandse Cybersecurity Agenda en de Defensievisie 2035.”
“Na een zorgvuldige voorbereiding en een pilot in samenwerking met TNO was duidelijk dat we een succesvolle business case konden laten zien”, vervolgt Roelofs. “Het is mogelijk om met de markt samen te werken om gezamenlijk bewezen en valide technologische oplossingen te ontwikkelen voor cybervraagstukken. Tegelijkertijd hebben we met veel verschillende partijen gesprekken gevoerd over toekomstige samenwerking. Je hebt het immers over een andere manier van werken, projectmanagement en innoveren. We zijn direct gestart om de juiste expertise om ons heen te verzamelen. Niet alleen marktpartijen maar ook onderwijs- en kennisinstellingen. Dus toen het sein op groen stond, konden we meteen van start met de Cyber Innovation Hub.”
Een van de partners is Strict, dat een bijdrage heeft geleverd aan het opzetten van de Hub. “Zij hebben ons voorzien van strategisch advies, het operating model voor de Hub vormgegeven en de uiteindelijke inrichting van de projectorganisatie met ons gerealiseerd. Bijkomend voordeel was dat de ervaren operational lead vanuit Strict als reservist ook nog eens de nodige Defensie-ervaring had. Dit was in vele opzichten een goede match”, beaamt Roelofs. “Het gaat om complexe innovatieprojecten, waarbij we zowel rekening moeten houden met de vraagarticulatie vanuit de organisatie als met het scouten van marktpartijen die ons verder kunnen helpen. Strict was een drijvende kracht bij de oprichting van de CIH en samen hebben we een business model ontwikkeld dat ons verder helpt”.
Kor Gerritsma, Lead Consultant voor de CIH en Reservist: “Strict was het de eerste MKB bedrijf in Nederland met een Reservistenregeling. Dit helpt enorm bij de uitvoering van deze en andere opdrachten voor Defensie. Zo houd je een directe verbinding met het werkveld en het maakt mij, zeker in deze rol, krachtiger als adviseur”.
De CIH heeft een vaste plaats ingenomen in de organisatie, als onderdeel van de Chief Information Office (CIO) van Defensie in de Bestuursstaf. De CIH kun je inmiddels zien als de cyber transformatiemotor voor Defensie. Dit gebeurt over de as van de strategische uitgangspunten: Multi Domein Optreden en Informatie Gestuurd Optreden. De CIH richt zich zowel op defensieve cyber, offensieve cyber, rechtshandhaving als inlichtingen en dekt daarmee de verschillende cyberrollen binnen Defensie af.
Strict CEO Jan-Hein Bastiaenen over de lancering van de CIH: “Niet alleen via onze reservisten, maar ook via de projecten die wij doen voor Defensie zien we steeds weer het belang van deze organisatie voor de maatschappij. In dit project hebben we onze brede expertise op het snijvlak van cyber, overheid en defensie ingezet. Daarnaast zijn we actief geweest op strategisch, tactisch en operationeel vlak. Deze multidisciplinaire aanpak tekent onze dienstverlening. Ik ben dan ook trots op het feit dat we op deze manier een bijdrage hebben geleverd aan waardevolle innovaties binnen Defensie, die ingezet worden om te beschermen wat ons dierbaar is”.
De Cyber Innovation Hub leunt op vier pijlers:
Roelofs merkt op dat er veel tijd wordt besteed aan het scouten van marktpartijen. “We vragen commitment om gezamenlijk aan innovatieprojecten te werken. Ook wanneer deze meer tijd en energie vergen dan we van tevoren hadden bedacht. We leven in een dynamische wereld, zeker wat betreft defensie en dat betekent bijvoorbeeld dat situaties en behoeften veranderen. Dan willen we er wel van op aan kunnen dat onze partners aan boord blijven; daar zijn we tot nog toe goed in geslaagd.”
De samenwerking binnen de CIH bestaat uit verschillende componenten:
Een goed voorbeeld van een succesvolle use case vanuit de CIH betreft de implementatie van een softwaretool om hashwaarden te ontcijferen. Door deze via een cloudoplossing te ontwikkelen kunnen gebruikers in een split second geholpen worden. Zo zijn ook andere bewezen securityoplossingen vertaald naar een militaire omgeving, uiteraard na een gedegen validatietraject. “We werken agile en kortcyclisch, dus we kunnen snel bijsturen en schakelen. Maar we moeten wel voor ogen houden dat het project niet het doel an sich is. Het is een middel om als defensieorganisatie slagvaardig te blijven. We hebben met de CIH een vaste positie verworven, een venster richting de markt waar jaarlijks vele miljarden worden geïnvesteerd in innovatie. We hebben als Defensie nu een methode gevonden om dit te benutten voor onze organisatie”, besluit Roelofs.