Blog

Data als het fundament van AI: hoe bereid je je voor?

In de wereld van Artificial Intelligence (AI) wordt vaak gezegd dat data het nieuwe goud is. Dit is niet zonder reden. Data vormt het fundament waarop AI-modellen worden gebouwd en getraind. Zonder toegang tot kwalitatieve en relevante data kunnen AI-systemen niet effectief functioneren. In deze blog bespreken we waarom data zo noodzakelijk is voor AI, hoe jij je organisatie kunt voorbereiden op de databehoeften van AI-projecten, en hoe je datamanagement en -governance kunt optimaliseren. 

Waarom is data zo noodzakelijk voor AI?

Of het nu om klassieke AI of generatieve AI gaat, systemen zijn afhankelijk van data om te leren, voorspellingen te doen en waardevolle inzichten te genereren. Hoe beter de kwaliteit en kwantiteit van de data, hoe beter de prestaties van je AI-modellen.

Een paar voorbeelden van AI-toepassingen die sterk afhankelijk zijn van data:

  • Voorspellende analyse: AI-modellen hebben uitgebreide, representatieve datasets nodig om nauwkeurige voorspellingen te doen.
  • Automatisering: voor taken zoals kwaliteitscontrole of klantenservice via chatbots is veel data nodig om de modellen steeds beter te maken.
  • Optimalisatie: gegevens over huidige en historische prestaties zijn onmisbaar voor het optimaliseren van operationele processen.

Generatieve AI gaat zelfs nog een stap verder. Het gebruikt data om nieuwe, unieke content te creëren. Dit vereist niet alleen grote hoeveelheden data, maar vooral diversiteit en kwaliteit in die data.

Voorbereiden op de databehoeften van AI

Om het meeste uit AI te halen, moet je organisatie de data-infrastructuur en -governance op orde hebben. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om je voor te bereiden op de databehoeften van AI-projecten:

  1. Investeer in data-infrastructuur: zorg ervoor dat je organisatie beschikt over een robuuste data-infrastructuur waarmee je grote hoeveelheden data kunt verzamelen, opslaan en beheren. Denk hierbij aan technologieën zoals data warehouses, data lakes en cloud-oplossingen die schaalbaarheid bieden.
  1. Verbeter de datakwaliteit: kwalitatieve data is cruciaal voor betrouwbare AI-modellen. Dit betekent dat je moet investeren in datacleansing, verificatie en monitoring om ervoor te zorgen dat j data correct, volledig en up-to-date blijft.
  1. Implementeer sterke datagovernance: goede datagovernance zorgt ervoor dat data veilig, toegankelijk en bruikbaar is. Dit vraagt om duidelijke beleidslijnen voor dataverzameling, opslag, gebruik, en bescherming. Zorg ook dat je helderheid hebt over data-eigendom en toegangsrechten.
  1. Zorg voor data-ethiek en compliance: AI-initiatieven moeten voldoen aan wettelijke en ethische standaarden om risico's te minimaliseren en vertrouwen op te bouwen. Denk aan het vermijden van bias, privacybescherming en transparante communicatie over hoe AI-beslissingen tot stand komen. Blijf op de hoogte van relevante wet- en regelgeving, zoals de AVG en de AI Act in Europa.
  1. Creëer een datagedreven cultuur: het succes van AI hangt af van een datagedreven cultuur binnen je organisatie. Medewerkers op alle niveaus moeten de waarde van data erkennen en bereid zijn om datagedreven besluitvorming te omarmen. Training en educatie zijn hierbij belangrijk.
Een praktijkvoorbeeld van fine-tuning met data

Een goed voorbeeld van hoe data het fundament vormt voor AI is fine-tunen van pre-trained modellen. Stel dat je organisatie een Large Language Model (LLM) zoals GPT-3 gebruikt. Dit model presteert goed in algemene tekstgeneratie, maar als je het wilt inzetten voor het genereren van specifieke juridische documenten, moet het model worden getraind met juridische data.

De stappen voor fine-tuning zijn:

  • Training: het pre-trained model wordt verder getraind met juridische documenten, zoals contracten, wetgeving, en juridische analyses.
  • Resultaat: het gefinetunede model kan nu nauwkeurig en effectief juridische teksten genereren, juridische vragen beantwoorden en zelfs juridische analyses uitvoeren.
Conclusie

Data vormt de basis voor zowel klassieke AI als generatieve AI-oplossingen. De waarde die AI aan je organisatie kan leveren, hangt direct af van de kwaliteit, beschikbaarheid en integriteit van data. Door te investeren in sterke data-infrastructuur, datakwaliteit en governance, ben je goed voorbereid om de volledige potentie van AI te benutten.

Het succesvol implementeren van AI binnen je organisatie vraagt om meer dan alleen de juiste technologie. Het vereist een strategische benadering van datamanagement en -governance, en de ontwikkeling van een datagedreven cultuur. Door deze elementen centraal te stellen, zorg je ervoor dat AI een centrale rol kan spelen in het toekomstige succes van je organisatie.

Ontvang updates via mail

Recent Blogs

Data als het fundament van AI: hoe bereid je je voor?
AI

Data als het fundament van AI: hoe bereid je je voor?

ma 21 okt 2024 3 min read
Lotte de Bruijn nieuwe CEO Strict

Lotte de Bruijn nieuwe CEO Strict

wo 16 okt 2024 3 min read
Internet via satelliet: zinvol als back-up?
5G

Internet via satelliet: zinvol als back-up?

do 10 okt 2024 1 min read