Blog

10 Tips voor veilig digitaal ondernemen!

 

pexels-photo-1011329-1-1Tweemaal per jaar wordt in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid de Risico- en Crisisbarometer (RCB) uitgevoerd*. Uit recent onderzoek komen de volgende cijfers naar voren:

  • 69% Van de Nederlandse bevolking acht het waarschijnlijk of zeer waarschijnlijk dat cyberdreigingen in Nederland plaatsvinden.
  • 29% Heeft maatregelen getroffen voor cyberdreigingen zoals een antivirusprogramma of firewall.
  • 71% Heeft zich niet voorbereid!
  • 80% Weet niet welke maatregelen ze moeten treffen als zich een cyberdreiging voor zou doen.

 

Digitale fraude

De KvK heeft vorig jaar een onderzoek laten uitvoeren onder MKB Nederland. Daaruit komt naar voren dat twee op de vijf MKB’ers het afgelopen jaar daadwerkelijk te maken heeft gehad met vormen van digitale fraude. Een derde van de MKB ondernemers gaf aan weinig of geen kennis over het voorkomen van diverse vormen van cyberdreiging, zoals ransomware. Terwijl dit de meest voorkomende vorm van digitale fraude is binnen het MKB.

Zowel op het gebied van kennis als op het vlak van preventieve maatregelen valt nog veel te winnen voor het MKB.

 

KvK Cybersecurity

Reden te meer voor de KvK om afgelopen week bijeenkomsten te organiseren met als thema Cybersecurity. Doel van deze bijeenkomsten is om het MKB voor te lichten over veilig digitaal ondernemen. Maandag 14 mei 2018 was de aftrap bij de KvK in Amsterdam. Er kwamen twee MKB ondernemers aan het woord die getroffen waren door een cyberaanval en ethical hacker Mark Bergman liet ons zien hoe een hacker via diverse mogelijkheden in jouw systeem kan komen. Dat kan redelijk makkelijk gaan, zelfs al heb je een firewall, virusscanner en een goed wachtwoord.

 

Niet 100% waterdicht

Hoe goed je je ook digitaal beveiligt, er is geen enkele oplossing 100% waterdicht. De zwakste schakel is nog altijd de mens. Je hoeft maar één mail te ontvangen met een bestand waarin een file verborgen zit en je systeem is geïnfecteerd. Het MKB is volgens onderzoek een makkelijk doelwit, omdat zij vaak niet de middelen hebben om zich adequaat te beveiligen en vaak updates te laat installeren. Daarnaast komt veel innovatie voort uit het MKB en zijn ze daardoor aantrekkelijk voor digitale fraude.

 

10 Tips om je te beschermen tegen ongewenste indringers

  1. Gebruik alleen USB sticks van een betrouwbare bron of koop ze voor de zekerheid nieuw in de winkel.
  2. Zorg dat je gebruik maakt van twee backup schijven. De kosten van deze schijven wegen niet op tegen de kosten die digitale fraude veroorzaakt. Maak regelmatig backups van je systeem/systemen.
  3. Open nooit bijlagen die afkomstig zijn van een onbekende afzender. Bij twijfel neem contact op met de afzender. Controleer of het emailadres daadwerkelijk afkomstig is van de organisatie.
  4. Zorg voor lange wachtwoorden met verschillende tekens of gebruik een wachtwoordenkluis zoals Keepass. Wissel regelmatig van wachtwoord.
  5. Installeer beveiligingssoftware, zoals een goede firewall en een antivirusprogramma.
  6. Log niet in op onbeveiligde wifi netwerken. Maak gebruik van een VPN verbinding of je hotspot van je telefoon.
  7. Schakel twee-factor authenticatie in. Dit is een extra beveiligingslaag die ontworpen is om ervoor te zorgen dat jij de enige persoon bent die toegang heeft tot je account
  8. Stel automatische updates in van softwarepakketten, zodat je altijd de laatste versies hebt.
  9. Houd altijd rekening met de zwakste schakel. Zorg voor goede voorlichting binnen je organisatie.
  10. Schakel een expert in die voor je organisatie het dreigingsprofiel in kaart brengt, bijvoorbeeld met een Cyber Security Scan. De scan geeft inzicht in de kwetsbaarheden binnen je organisatie en advies over de benodigde maatregelen die je kunt treffen.
 
* https://www.nctv.nl/onderwerpen_a_z/Risico-en-crisisbarometer/rcb-overzicht.aspx

Ontvang updates via mail

Recent Blogs

Hoe bereid je je voor op de databehoeften van AI? | AI in de Boardroom

Hoe bereid je je voor op de databehoeften van AI? | AI in de Boardroom

vr 8 nov 2024 1 min read
Black-out op de loer: Drie praktische tips voor een valide preventiebeleid

Black-out op de loer: Drie praktische tips voor een valide preventiebeleid

wo 6 nov 2024 6 min read
Het verschil tussen klassieke en generatieve AI | AI in de Boardroom

Het verschil tussen klassieke en generatieve AI | AI in de Boardroom

ma 28 okt 2024 1 min read