Naast de opvouwbare telefoons, stond een groot gedeelte van het MWC ook in het teken van 5G en Augmented Reality. En ik hoor je al denken: wat hebben die twee met elkaar te maken? Nou, waarschijnlijk in de toekomst een hele hoop. 5G gaat ervoor zorgen dat Augmented Reality betaalbaar voor de massa wordt.  

De uitdaging van Augmented Reality 

De uitdaging van AR op dit moment is een balans tussen performance en de batterijduur. De chips voor AR-brillen kunnen volgens Qualcomm wat betreft prestatie al veel verder, maar wanneer dit soort chips gebruikt worden wordt de AR-bril te heet en gaat de batterij te snel leeg. Augmented Reality vraagt namelijk enorm veel rekenkracht. 

De rekenkracht bij Augmented Reality is vooral nodig voor het bereken van de beelden en om deze vervolgens ook te projecteren. Het lastige zit hem hierbij vooral erin dat de gebruiker continu kan bewegen, waardoor het beeld ook continu opnieuw berekend moet worden. Dat vraagt dus heel veel van een chip. 

Intelligent Edge 

Om te voorkomen dat de bril te zwaar en te heet wordt en niet te snel leeg gaat, is een oplossing om de berekeningen door iets anders uit te laten voeren. Tot nu kon dat alleen nog maar via een bekabelde of draadloze verbinding met een lokale, krachtige, dure computer. Het betaalbare alternatiefDe Intelligent Edge! 

Bij Intelligent Edge + AR is de bril verbonden met een 5G netwerk. De berekening gebeuren vervolgens dichtbij in het netwerk, zo dichtbij de zendmast als mogelijkIn een datacenter of zelfs in de mast. Met veel rekenkracht en met een krachtige GPU worden de benodigde beelden sneller maar ook van hogere kwaliteit gegenereerd. Door de snelheid van 5G en de lage vertraging, kunnen de beelden weer teruggestuurd worden naar de AR-bril. Zonder dat de gebruiker er iets van merkt. De huidige netwerken zijn hier te traag voor. 

We zien de eerste voorbeelden hiervan in deze zakelijke setting met de Microsoft Hololens 2 in combinatie met Azure Remote Rendering (preview). Hiermee worden hoogwaardige 3D modellen in de cloud berekend om in realtime met de Hololens 2 te beleven. Met de toevoeging van 5G zou dit voor meer mensen en op meer locaties mogelijk zijn 

5G en AR versterken elkaar 

Het gebruik van Intelligent Edge betekent niet alleen betere beelden, maar ook goedkopere Augmented RealityDoordat een simpele bril volstaat, is de initiële aanschaf laag. Dit kan vervolgens gecombineerd worden met een abonnementsvorm als dienstverlening voor de Intelligent Edge. AR wordt zo betaalbaar en 5G krijgt een use case, want dit is alleen met 5G mogelijk. De enige vraag die dan overblijft: voor welke toepassing gaan we AR gebruiken?